SSC MTS Previous Year Question Papers, Solved Answers Pdf Download

By | August 11, 2014

SSC MTS Previous Year Question Papers

Aspirants who are looking for SSC MTS Previous Year Question Papers they are at right page. Here on this page we have provided the SSC Multi Tasking Staff Sample Papers with Solved Answers.

Competitors who are going to be appearing for Staff Selection Commission MTS Exam they can view all the details from here and can also download its PDF from the below given link on our web portal bharatrecruitment.com.

SSC MTS Previous Year Question Papers with Solved Answers

Ques1:  Taste: Tongue :: Walk : ?

  1. Pavement
  2. Crutch
  3. Legs
  4. Walking stick

Ans1: Legs

Ques2: CHIMNEY: SMOKE :: ______ : ______

  1. Gun: Bullet
  2. House: Roof
  3. Clay: Ceramic
  4. Tea: Kettle

Ans2: Gun: Bullet

Ques3:  3265: 4376:: 4673:__ ?

  1. 2154
  2. 5487
  3. 3562
  4. 5784

Ans3:5784

Ques4: Despite his best efforts to conceal his anger ……

  1. we could detect that he was very happy
  2. he failed to give us an impression of his agony
  3. he succeeded in camouflaging his emotions
  4. he could succeed in doing it easily
  5. people came to know that he was annoyed

Ans4: people came to know that he was annoyed

Ques5: Even if it rains I shall come means ……

  1. if I come it will not rain
  2. if it rains I shall not come
  3. I will certainly come whether it rains or not
  4. whenever there is rain I shall come
  5. I am less likely to come if it rains

Ans5: I will certainly come whether it rains or not

Ques6: Odometer is to mileage as compass is to

  1. speed
  2. hiking
  3. needle
  4. direction

Ans6: direction

Ques7: Window is to pane as book is to

  1. novel
  2. glass
  3. cover
  4. Page

Ans7: Page

Ques8: Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

  1. largest railway station
  2. highest railway station
  3. longest railway station
  4. None of the above

Ans8: largest railway station

Ques9: Entomology is the science that studies

  1. Behavior of human beings
  2. Insects
  3. The origin and history of technical and scientific terms
  4. The formation of rocks

Ans9: Insects

Ques10: Exposure to sunlight helps a person improve his health because

  1. the infrared light kills bacteria in the body
  2. resistance power increases
  3. the pigment cells in the skin get stimulated and produce a healthy tan
  4. the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D

Ans10: The ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D

Ques11: Federation Cup, World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are awarded to winners of

  1. Tennis
  2. Volleyball
  3. Basketball
  4. Cricket

Ans11: Volleyball

Ques12: Each year World Red Cross and Red Crescent Day is celebrated on

  1. May 8
  2. May 18
  3. June 8
  4. June 18

Ans12: May 8

Ans13: Guwahati High Court is the judicature of

  1. Nagaland
  2. Arunachal Pradesh
  3. Assam
  4. All of the above

Ans13: All of the above

Ques14: Film and TV institute of India is located at

  1. Pune (Maharashtra)
  2. Rajkot (Gujarat)
  3. Pimpri (Maharashtra)
  4. Perambur (Tamilnadu)

Ans14:  Pune (Maharashtra)

Ques15: Which of the following is used in pencils?

  1. Graphite
  2. Silicon
  3. Charcoal
  4. Phosphorous

Ans15: Graphite

Ques16: f ABCD=98,EFGH=82 and WXYZ=10.. then find GHIJ?

  1. 104
  2. 64
  3. 24
  4. 74

Ans16: 74

Ques17: FIFA World Cup was started on June 12, 2014. Which two teams played the first match in Sao Paulo, Brazil?

  1. Brazil, Mexico
  2. Brazil, Cameroon
  3. Brazil, Croatia
  4. Spain, Netherlands
  5. Spain, Chile

Ans17: Brazil, Croatia

Ques18: The downstream speed of a boat is 15 kmph. and the speed of the stream is 2 kmph.Then the upstream speed of the boat is …

  1. 6.5 kmph
  2. 13 kmph
  3. 11 kmph
  4. 12 kmph

Ans18: 11 kmph

Ques19: Japan won the Women’s football World Cup 2011 by defeating

  1. England
  2. Germany
  3. USA
  4. Argentina

Ans19: USA

Ques20: First Malayali woman to participate in Olympics was

  1. Beena Mol
  2. K .C. Aelamma
  3. P. T .Usha
  4. None of these

Ans20: P. T .Usha

Note:

Download SSC MTS Model Question Papers

More Related Links

How to Prepare For Written Exam Scholarships in India
Latest Current Affairs Best Career Options

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *