SCRA Question Papers 2012, 2013, 2014 Previous Year Sample Pdf Download

By | July 24, 2014

SCRA Question Papers

SCRA Question Papers are provided on this page for the candidates who are looking for the 2012, 2013, 2014 Previous Year Sample Paper. Candidates may also download the PDF files of the sample papers through the online mode.

Special Class Railway Apprentice (SCRA) Exam conducts by Union Public Service Commission (UPSC) for filling up various posts in Indian railways time to time, many candidates appears in the exam every year.

SCRA 2015 Notification

So you have to prepare for this test by taking the help of these sample papers which is provided here on this page by the team of the portal

How to Crack SCRA Exam

SCRA Previous Year Sample:

1. Organizations and their Headquarters are given below. Which of the following pairs is not correctly matched?

  1. ADB-Manila
  2. World Bank-Washington
  3. APEC-Singapore
  4. ASEAN-Bangkok

Answer: D

2.  When sitting in a room which has metallic mesh on all sides, the mobile phone signal is weak due to

  1. Optical shielding
  2. magnetic shielding
  3. electronic shielding
  4. electromagnetic shielding

Answer: D

3. Shunglu Committee is related to?

  1. Jan Lokpal Bill
  2. Commonwealth Games Scam
  3. Telecom Scam
  4. Financial Inclusion

Answer: B

4.    The theory of scientific socialism is largely based on the teaching of

  1. Karl Marx
  2. Lenin
  3. Stalin
  4. Mao Tse-tung

Answer: A

5. As a practice, all banks now deduct some amount from their pre- tax income and set aside in a spate account to create a cushion for the loans which may go bad. This is called

  1. CRR
  2. SLR
  3. Provisioning
  4. PLR

Answer: C

SCRA Syllabus

6. The winter rains over North-West India are caused by

  1. the North-East monsoon
  2. the /western disturbances
  3. the formation of local thunderclouds
  4. None of the above

Answer: B

7. Which of the following is NOT a function of the Reserve Bank of India?

  1. Fiscal Policy Functions
  2. Exchange Control Functions
  3. Issuance, Exchange and Destruction of currency notes
  4. Monetary Authority Functions

Answer: A

8. Who among the following was the author of famous Allahabad Pillar Inscription relating to Samudragupta?

  1. Harishena
  2. Achyutta
  3. Simhavaman
  4. Nagasena

Answer: A

9. Dicky Rutnagur passed away in London, Who was he?

  1. Sports Journalists
  2. Scientist
  3. Commentator
  4. 1 and 3

Answer: D

10. Anil Goswami took over as Union Home Secretary. He is an IAS officer of ……. batch.

  1. 1974
  2. 1975
  3. 1976
  4. 1978

Answer: D

SCRA Exam Pattern

11. Crystal Award is given by?

  1. APEC
  2. IBRD
  3. WHO
  4. WEF

Answer: D

12. Which of the following is/are the source(s) for the study of Sunga history ?

  1. Gargi Samhita and Mahabhasya of Patanjali
  2. Kalidasa\’s Malavikagnimitra and Bana\’s Harshacharita
  3. None of the above
  4. Both (a) and (b)

Answer: C

13. The average age of 4 boys is 11 years. The ages of three of them are 7 years, 12 years and 10 years. Find the age of the fourth student.

  1. 5yrs
  2. 15yrs
  3. 12 yrs
  4. 13 yrs

Answer: B

14. The average age of students in section A of 30 students is 9 years and the average age of students of section B of 20 students is 11years. Find the average age of students in both sections taken together.

  1. 10 yrs
  2. 8 yrs
  3. 4 yrs
  4. 5 yrs

Answer: B

15. The average of seven numbers is the average of first three numbers is 14 and the average of last three numbers is what is the middle number?

  1. 15
  2. 17
  3. 20
  4. Can’t be determined

Answer: D

SCRA Selection Procedure

16. The average of five numbers is the average of first three numbers is 16 and the average of last three numbers is find the third number?

  1. 21
  2. 19
  3. 22
  4. Can’t be determined

Answer: A

17. The average age of a class of 24 students is 11 years .If the teacher’s age is also included, the average increases by one year. Find the age of the teacher

  1. 35
  2. 39
  3. 34
  4. None

Answer: D

18. The average age of five children and their father is 13 years. It is reduced by 4 years if .the father be excluded. How old is the father?

  1. 33 yrs
  2. 36 yrs
  3. 32 yrs
  4. 42 yrs

Answer: A

19. The average weight of 6 persons increases by 5 kg when a person 54 kg weight is replaced by a new person. What could be the weight of the new person?

  1. 55 kg
  2. 67 kg
  3. 62 kg
  4. 63 kg

Answer: D

20. A train covers a distance of 275 kms in 5 hours and another distance of 225 kms in 3 hours. What is the average speed of the train for the entire distance?

  1. 55kmph
  2. 60 kmph
  3. 65 kmph
  4. 50 kmph

Answer: C



You may also like to Read 

UPSC Recruitment Latest Sarkari Naukri
UPSC Syllabus UPSC Eligibility Criteria
UPSC Study Material UPSC Exam Pattern

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *