ONGC GT Previous Year Papers (Mechanical / Electronics / CS) Online PDF

By | August 13, 2014

ONGC GT Previous Year Papers

Oil and Natural Gas Corporation limited in short ONGC conducts the recruitment examination for Graduate Trainee time to time. Candidates who are going to appear in the upcoming Mechanical / Electronics / CS examination they must check the ONGC GT Previous Year Papers with their answers which are given on the below section of this page of the portal bharatrecruitment.com

Mechanical / Electronics / CS Questions and Answers:

1. Work done in a free expansion process is

  1. Zero
  2. Minimum
  3. Maximum
  4. P1 V1 – P2 V2/(n-1)

Answer: 1

2. A system absorbs 100 k J of heat and the increase in its internal energy is 100 kJ; the work done is

  1. 200kJ
  2. 0kJ
  3. -200kJ
  4. 100kJ

Answer: 2

3. The specific heats of the gas at constant pressure and constant volume are respectively 1.0 kJ/kg K and 0.72 kJ/kg K; the value of R for the gas is

  1. 0.272 kJ/kg K
  2. 1.71 kJ/kg K
  3. 29 Nm/kg K
  4. 290 Nm/kg K

Answer: 1

4. he compression ratio for a petrol engine generally lies between

  1. 6 and 10
  2. 14 and 22
  3. 2 and 8
  4. 10 and 14

Answer: 4

5. The SFC of an engine is 0.25 kg/kW hr. when the fuel used has a calorific value of 36000 kJ/kg. the thermal efficiency of the engine is

  1. 50%
  2. 25%
  3. 40%
  4. 27%

Answer: 3

6. When steam condenses and becomes water at the same temperature, the specific heat for the process in kJ/kg k is

  1. infinity
  2. 0.5
  3. 1.0
  4. 0.25

Answer: 3

7. In vapour absorption refrigeration machine fluids used are

  1. freon and lithium bromide
  2. water and ammonia
  3. brine and sulphur dioxide
  4. air and water

Answer: 2

8. In a carnot engine with an efficiency of 40%, the heat rejected to the sink at 27 C is 60 kJ, then the heat supplied in kJ to the engine by the sources is

  1. 24
  2. 56
  3. 100
  4. 50

Answer: 3

9. In a simple spur gear train, gears with 24, 48, 32, 72 and 96 teeth are in sequence. The gear with 24 teeth runs at 900 rpm. The speed in rpm of gear with 72 teeth is

  1. 450
  2. 225
  3. 2700
  4. 300

Answer: 4

10. A governer in an Ic engine controls the

  1. mean speed variation
  2. cyclic speed variation
  3. load fluctuations
  4. exhaust gas temperature

Answer: 3

11. for a spring controlled governer the relation F = ar+b (F is the controlling force, r is the radius of rotation a and b are constants), indicates that the governer is

  1. unstable
  2. stable
  3. insochronous
  4. satisfactory

Answer: 1

12. 1.25 kg of hydrogen are burnt with stiochiometric air, the mass of air in kg required is (choose the nearest value)

  1. 10.0
  2. 21.6
  3. 43.5
  4. 48.6

Answer: 3

13. A low wet bulb temperature indicates

  1. cool air
  2. cool air with high specific humidity
  3. cool air with high enthalpy
  4. cool air with low specific humidity

Answer: 2

14. The moisture in air will condense at

  1. wet bulb temperature
  2. low point temperature
  3. saturaion temperature
  4. dry bulb temperature

Answer: 2

15. Air refrigeration cycle works on the

  1. Brayton cycle
  2. Bell Coleman cycle
  3. Carnot cycle
  4. Sterling cycle

Answer: 2

16. A feather key is on one the following types

  1. sunk
  2. tapered
  3. parallel
  4. tangent

Answer: 1

17. A cotter joint is generally used to transmit

  1. torque
  2. shear forces
  3. tensile forces
  4. bending forces

Answer: 2

18. The screw thread commonly used for transmission of motion is one of the following types of threads

  1. acme
  2. vee
  3. knuckle
  4. British Association

Answer: 1

19. In a flange coupling, the flange bolts are designed for

  1. fatigue
  2. shear forces
  3. compression
  4. tensile forces

Answer: 2

20. In power transmission using open belts or horizontal shafts it is preferable to have the slack side of the belt on the top because

  1. the belt length is smaller
  2. the slip is more
  3. the angle of contact is more
  4. it is safe

Answer: 3

More Related Links

More Government Jobs Best Jobs In India
Latest Current Affairs How to Prepare For Written Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *