MPPSC Previous Year Question Papers With Answers Download Free PDF Sets

By | June 24, 2014

MPPSC Previous Year Question Papers

Madhya Pradesh Public Service Commission (MPPSC) conducts different examinations every year to recruit talented and capable applicants. Candidates who are planning to participate in the MPPSC Entrance exam can take help form the MPPSC Previous Year Question Papers with Answers. This will surely prove beneficial for you.

The team of is providing some previous year question with answers in the below section of this page. Candidates must have a glance.

Previous Year Question with Answers

1. The phrase ‘procedure established by the law’ means

A.       the judges in India cannot question the fairness or validity of a law, provided it is within the limits of the constitution

B.       judges in India can question the fairness or validity of an undue law even if it is within the limits of the constitution

C.       judges in India can declare a law invalid simply because in their opinion the law is not due or is unjust

D.       None of the above

Answer: Option A

2. The national anthem was written by

A.       Bankim Chandra Chatterjee

B.       Rabindranath Tagore

C.       Sarat Chandra Chatterjee

D.       Aurobindo Ghosh

Answer: Option B

3. The member of a State Public Service Commission can be removed on the ground of misbehavior only after an enquiry has been conducted by the

A.       Supreme Court of India

B.       High Court of the state

C.       committee appointed by the president

D.       None of the above

Answer: Option A

4. The preamble enshrines certain ideals that were first spelt out in

A.       the speech by Jawaharlal Nehru on the banks of Ravi when he called for Purana Swaraj

B.       the Nehru report

C.       a resolution adopted at the Karachi session of the Indian National Congress

D.       the Objectives Resolution adopted by the Constituent Assembly

Answer: Option D

5. The Nagaland State of India cannot be termed as a state because it lacks

A.       sovereignty

B.       bicameral legislature

C.       a high court exclusively of its own

D.       None of the above

Answer: Option A

6. The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is

A.       north of Tropic of Cancer

B.       south of the Equator

C.       south of the Capricorn

D.       north of the Equator

Answer: Option D

7. The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called

A.       the Palghat gap

B.       the Bhorghat pass

C.       the Thalgat pass

D.       the Bolan pass

Answer: Option A

8. The natural region which holds the Indian subcontinent is

A.       equatorial climate change region

B.       hot deset

C.       monsoon

D.       Mediterranean

Answer: Option C

9. The most ideal region for the cultivation of cotton in India is

A.       the Brahmaputra valley

B.       the Indo-Gangetic valley

C.       the Deccan plateau

D.       the Rann of Kutch

Answer: Option C

10. Which of the following areas or regions is most prone to earthquakes?

A.       Ganga-Brahmaputra valley

B.       Deccan plateau

C.       Plains of northern India

D.       Western ghats

Answer: Option A

11. Which of the following dams has generations of power more than irrigation as its main purpose?

A.       Gandhi Sagar

B.       Hirakud

C.       Periyar

D.       Tungabhadra

Answer: Option A

12. Permanent hardness of water can be removed by adding

A.       chlorine

B.       washing soda

C.       potassium permanganate

D.       bleaching powder

Answer: Option B

13. Production of chlorofluorocarbons (CFC) gas which is proposed to be banned in India, is used in which of the following domestic products?

A.       Television

B.       Refrigerator

C.       Tube light

D.       Cooking gas

Answer: Option B

14. The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of

A.       Sutlej and Beas

B.       Jhelum and Chenab

C.       Ravi and Chenab

D.       Ganga and Yamuna

Answer: Option B

15. Tanya is older than Eric.

Cliff is older than Tanya.

Eric is older than Cliff.

If the first two statements are true, the third statement is

A.       true

B.       false

C.       uncertain

Answer: Option B

16. Blueberries cost more than strawberries.

Blueberries cost less than raspberries.

Raspberries cost more than both strawberries and blueberries.

If the first two statements are true, the third statement is

A.       true

B.       false

C.       uncertain

Answer: Option A

17. The outer Himalayas lie between

A.       the lease Himalayas and the Indo Gangetic plain

B.       the foot hills and the Indo Gangetic plain

C.       the greater Himalayas and the lesser Himalayas

D.       Indo-Gangetic plains and the peninsula

Answer: Option A

18. The oldest oil refinery in India is at

A.       Digboi, Assam

B.       Haldia, near Kolkata

C.       Koyali, near Baroda

D.       Noonmati, Assam

Answer: Option A

19. The oath of office is administered to the Governor by the

A.       chief justice of India

B.       president

C.       chief justice of high court

D.       speaker of legislative assembly

Answer: Option C

20. The members of Parliament can express themselves in the House in

A.       English only

B.       Hindi only

C.       English or Hindi

D.       English, Hindi or mother tongue

Answer: Option D

 Check Related Updates

MPPSC Recruitment MPPSC Exam Date
Latest Sarkari Naukri MPPSC Syllabus

Note: download here MPPSC Previous Year Question Papers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *