IAS Previous Year Question Papers (Prelims, Mains) Download Free Pdf Online

By | June 16, 2014

IAS Previous Year Question Papers

  • Your search ends here for IAS previous Year Question Papers (PDF Formatted). On this Page we are mentioning IAS Previous Year Question and Answers for Prelims, Mains Examination 2014 that you also may download free through online process.
  • UPSC holds IAS Examination every year which comprises into two parts: (I) Preliminary Exam and (II) Main Exam. A huge number of competitors fill the application with an aspiration of becoming IAS officer.
  • Very few candidates become successful in cracking the UPSC IAS Exam. As it is counted in a most tough competitive examination so, candidates for doing preparations well you must take help from IAS Previous Year Papers.
  • Applicants really want to crack this exam they must do their preparations with the help of previous year sample papers. Facing problem in finding UPSC IAS Sample Papers?  Here we are presenting IAS Examination Previous Year Questions with Answers. Just go down and get the whole details:

UPSC IAS Previous Years Questions with Answers:

Ques1: What is the central focus of this passage?

(i)           Illegal mining in forests

(ii)          Extinction of wildlife

(iii)         Conservation of nature

(iv)         Disruption of habitat

Ans1: Disruption of Habit

Ques2: A gardener has 1000 plants: He wants to plant them in such a way that the number of rows and the number of columns remains the same. What is the minimum number of plants that he needs more for this purpose?

(I)           14

(II)         24

(III)       32

(IV)        34

Ans2:  24

Ques3: In a garrison, there was food for 1000 soldiers for one month. After 10 days, 1000 more soldiers joined the garrison. How long would the soldiers be able to carry on with the remaining food?

(I)           25 days

(II)         20 days

(III)       15 days

(IV)        10 days

Ans3: 10 days

Ques4: A person can walk a certain distance and drive back in six hours. He can also walk both ways in 10 hours. How much time will he take to drive both ways?

(I)           2 hours

(II)         2 ½ hours

(III)       4 ½ hours

(IV)        4 hours

Ans4: 2 hours

Ques5: What is the purpose of maintaining the continuity of forested landscapes and corridors?

(I)           Preservation of biodiversity.

(II)         Management of mineral resources.

(III)       Grant of forest lands for human activities.

Ans5: Preservation of biodiversity.

Ques6: According to the passage, education must be respected in itself because

(I)           it helps to acquire qualifications for employment

(II)         it helps in upward mobility and acquiring uncial status

(III)       it is an inner process of moral and intellectual development

(IV)        All a, b & c given above are correct in this context.

Ans6: it is an inner process of moral and intellectual development.

Ques7: Education is a process in which….?

(I)           Students are converted into trained professionals.

(II)         Opportunities for higher income are generated.

(III)       Individuals develop self-critical awareness and independence of thought.

(IV)        Qualifications for upward mobility are acquired.

Ans7: Individuals develop self-critical awareness and independence of thought.

Ques8: What will follow if money bill is substantially amended by Rajya Sabha?

(I)           Lok Sabha may still proceed with the bill accepting or not accepting the recommendations of Rajya Sabha

(II)         Lok Sabha cannot consider the bill further

(III)       Lok Sabha may send the bill to Rajya Sabha for reconsideration

(IV)        Presiddent may call a joint sitting for passing the Bill

Ans8: Lok sabha may still process with the bill accepting or not accepting the recommendations of Rajya Sabha.

Ques9: Which one of the following pairs a correctly matched? Geographical feature and region….:-

(I)           Abyssinian Plateau -Arabia

(II)         Atlas mountains -Northwest Africa

(III)       Guiana Highlands -Southwest Africa

(IV)        Okavango Basin –Patagonia

Ans9: Atlas mountains-Northwest Africa

Ques10: Consider the following:

(I)           Star Tortoise

(II)         Monitor Lizard

(III)       Pygmy Hog

(IV)        Spider Monkey

Which of the above are naturally found in India?

Ans10: Star Tortoise, Monitor Lizard and Pygmy Hog

Ques11: With reference to Indian history, members of the Constituent assembly from Provinces were:

(I)           Directly elected by people of those provinces

(II)         Nominated by Indian national congress and Muslim league

(III)       Elected by provisional legislative assemblies

(IV)        Selected by government for their expertise in constitutional matters

Ans11: Elected by provisional legislative assemblies

Ques12: In terms of economy, the visit by foreign national to witness the XIX common Wealth amounted to ….?

(I)           Exports

(II)         Imports

(III)       Production

(IV)        Consumption

Ans12: Consumption

Ques13: Microbial fuel cells are considered a source of sustainable energy. Why?

(I)           They use living organisms as catalysts to generate electricity from certain substrates

(II)         They use a variety of inorganic materials as substrates

(III)       They can be installed in waste water treatment plants to cleanse water and produce electricity.

Ans13: All of the above

Ques14: Rivers that pass through Himachal Pradesh are as:

(I)           Beas and Chenab only

(II)         Beas and Ravi only

(III)       Chenab. Ravi and Satlaj and Yamuna

(IV)        Beas, Chenab. Ravi, Satlaj and Yamuna

Ans14: Beas, Chenab. Ravi, Satlaj and Yamuna

Ques15: Which of the following can be found as pollutant in drinking water in some parts of India?

(I)           Arsenic

(II)         Sorbitol

(III)       Fluoride

(IV)        Formaldehyde

(V)         Uranium

Ans15: Arsenic, Fluoride and Uranium

Check Important Updates

IAS Notification IAS Syllabus
IAS Coaching Centers IAS Eligibility Criteria
IAS Exam Pattern / Selection Process IAS Interview Questions

Download Pdf of Question Papers For The Year 2013

Download Pdf of Question Papers For The Year 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *