Current Affairs October 2014 PDF Quiz, Latest Current Affairs October 2014

By | October 1, 2014

Current Affairs October 2014

Beloved candidates if you are preparing for any upcoming competition exam, recruitment exam or for such a test in which Current Affairs is one of the compulsory subject then you are at the right place. Current Affairs October 2014 has been put forwarded to the needful applicants through this page of bharatrecruitment.com.

The questions which we tuned below are based on the present events, function and all the latest news.

Here on this page our team of bharatrecruitment.com is providing you the Latest Current Affairs October 2014 Questions with Answers. Applicants must read these questions to get good marks in competitive examinations.

October 2014 Current Affairs Questions and Answers

1. International Day for the preservation of the Ozone Layer is observed on?

  1. 14 September
  2. 16 September
  3. 18 September
  4. 25 December

Answer: B

2. Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 15 September 2014 approved 4754.42 crore rupees Comprehensive Scheme for Strengthening of Transmission & Distribution (T&D) Systems (CSST&DS) in two north-eastern states of India. Name them?

  1. Assam and Arunachal Pradesh
  2. Meghalaya and Manipur
  3. Arunachal Pradesh and Sikkim
  4. Mizoram and Tripura
  5. Nagaland and Sikkim

Answer: C

3. Recently International Basketball Federation (FIBA) allowed players to wear religious head coverings such as hijabs or turbans on trial basis. In this context name the two Indian Sikh players who were asked to remove their turbans during Asia Basketball Cup in July 2014?

  1. Amanpreet Singh and Manpreet Singh
  2. Amjyot Singh and Amritpal Singh
  3. Anmol Singh and Amjyot Singh
  4. Anmol Singh and Amritpal Singh

Answer: B

4. Recently Union government launched FASTag. What is FASTag?

  1. ETC programme to be launched by Government
  2. A programme to enhance athleticism in youth
  3. SBI women run for breast cancer
  4. None of the above

Answer: A

5. India and China agreed to open a new route for Kailash Mansarovar Yatra during the visit of Chinese President Xi Jingping to India. As per the agreement, the new route will be through?

  1. Nathula Pass
  2. Lipulekh Pass
  3. Spanggur Gap
  4. Shipkila Pass

Answer: B

6. Name the Music Maestro Mandolin player who died on 19 September 2014 in Chennai following a failed liver transplant at the age of 45?

  1. Uppalapu Srinivas
  2. Dave Apollon
  3. Ricky Skaggs
  4. None of the above

Answer: A

7. Which State government on 19 September 2014 launched a Unicode based mobile app for android phones to promote the language spoken in the State?

  1. Andhra Pradesh
  2. Tamil Nadu
  3. Karnataka
  4. Telangana

Answer: C

8. Who was appointed as Chairperson of National Commission for Women?

  1. Sonia Gandhi
  2. Lalitha Kumarmangalam
  3. Nancy Kumari
  4. Reema Malhotra

Answer: B

9. Police of which state recently launched its first e-police station to deal with vehicle thefts?

  1. Haryana
  2. Uttrakhand
  3. Gujarat
  4. New Delhi

Answer: D

10. Wildlife Trust of India (WTI) and Tata Chemicals Limited (TCL) in first week of September 2014 signed a Memorandum of Understanding (MoU) to set up India’s first of its kind Coral Garden in a state. Name the state

  1. Gujarat
  2. Andhra Pradesh
  3. Telangana
  4. Tamil Nadu

Answer: A

11. Parliament of Iraq on 8 September 2014 approved a new government headed by a person as Prime Minister. Name the person, who will head the government as Prime Minister?

  1. Haider al-Abadi
  2. Osama al-Nujeifi
  3. Ayad Allawi
  4. Hoshyar Jebari

Answer: A

12. Dr. Kamal Bawa was in news in the second week of September 2014 for which of the following reason?

  1. He resigned as the Deputy National Security Adviser
  2. He was denied a Visa from South Africa from attending Nobel Summit
  3. He became first Indian actor to be honoured by US post service
  4. He won the MIDORI Prize in Biodiversity 2014

Answer: D

13. Who was the winner of men’s singles of the US Tennis Open 2014?

  1. Kei Nishikori
  2. Marin Cilic
  3. Roger Federer
  4. Rafael Nadal

Answer: C

14. The 17th Asian Games is supposed to be held in?

  1. Doha, Qatar
  2. Incheon, South Korea
  3. New Delhi, India
  4. Guangzhou, China

Answer: B

15. Uttarakhand Government officially declared which date to observe as Himalaya Diwas?

  1. 9 September
  2. 19 September
  3. 17 August
  4. 14 July

Answer: A

16. Which State’s High Court on 10 September 2014 ordered to stop discrimination on the basis of caste in cremation at various crematoriums?

  1. Rajasthan
  2. Himachal Pradesh
  3. Andhra Pradesh
  4. Telangana

Answer: A

17. The Supreme Court of India on 10 September 2014 questioned logic behind a state’s government’s new policy for limiting bar licenses to only five-star hotels. Name the state?

  1. Tamil Nadu
  2. Kerala
  3. Karnataka
  4. Gujarat

Answer: B

18. Sendai nuclear plant that on 10 September 2014 got the permission to restart its two reactors is located in which country?

  1. China
  2. Japan
  3. Australia
  4. United Kingdom

Answer: B

19. Name the Al-Qaeda-affiliated rebel group that in August 2014 captured 45 Fijian UN Disengagement Observer Force (UNDOF) Personnel and released them on 11 September 2014?

  1. Jabhat al-Nusra Front
  2. al-Khansaa Brigade
  3. Qaedat al-Jihad
  4. Fatah al-Islam

Answer: A

20. Name the youngest Indian sailor who will represent India in 17th Asian Games 2014?

  1. Abigail Jillian
  2. Chitresh Tatha
  3. Vir Menon
  4. Jillian Schlesinger

Answer: B

Recruitment

Government Jobs

Freshers Jobs

Preparation Tips

Interview Tips

Written Examination Tips

Articles

Current Affair

Career Option

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *