CSAT Study Material Free Download Online Practice Test Preparation Guide

By | June 17, 2014

CSAT Study Material

UPSC conducts Civil Services Aptitude Test every year for the recruitment of government sector. Candidates who are preparing for CSAT and looking for CSAT Study Material/Preparation Guide can download it or may give Online Practice Test to improve their knowledge.

The team of bharatrecruitment.com is providing CSAT Study Material in the below section of this page. Contenders must have a look.

CSAT Preparation Books:

Atlas The World Explorer S.Chand Publishing
Facts of Indian Economy Unique Publishers
International Affairs and Institutions Unique Publishers
A Brief History of Modern India Spectrum books
India’s Struggle for Independence Penguin
Facts of Indian Culture Spectrum Books
A Brief History of Modern India 18 Edition
MODERN INDIAN HISTORY S.chand
Facts of Indian Culture Spectrum books
Geography : 3000 Terms and Concepts With Detailed Explanation For Civil Services Examinations 1st Edition  

 

Tata McGraw – Hill Education

Indian and World Geography (Paper-1) 1st Edition
Modern Indian History 1st Edition
General Science for Civil Services Preliminary Examination (Paper – 1) 1st Edition
Indian and World Geography (Paper-1) 1st Edition
Indian Economy 4th Edition
IAS Prelims CSAT: Crack Civil Services General Studies (Paper – 1) Disha Publication
CSAT – 19 Years General Studies
Indian and World Geography for Civil Services Preliminary Examination (Paper 1) 1st Edition D. R. Khullar
Prelims Special – Reading Comprehension Nagendra Pratap, Ashok Kumar Singh
Prelims Special – Logical Reasoning, Analytical Ability and General Mental Ability Sanjeev Joon, R. A. Sharma

Practice Test (Questions with their Answers):

1. The Parliament of India cannot be regarded as a sovereign body because

A.       it can legislate only on subjects entrusted to the Centre by the Constitution

B.       it has to operate within the limits prescribed by the Constitution

C.       the Supreme Court can declare laws passed by parliament as unconstitutional if they contravene the provisions of the Constitution

D.       All of the above

Ans: D

2. The president can be removed from his office before the expiry of his normal term only on the recommendation of

A.       the Supreme Court

B.       the chief justice of India

C.       council of ministers

D.       the two Houses of Parliament

Ans: D

3. The members of the State Public Service Commission are appointed by the

A.       chief minister

B.       chief justice

C.       governor

D.       vice-president

Ans: C

4. Development expenditure of the Central government does not include

A.       defence expenditure

B.       expenditure on economic services

C.       expenditure on social and community services

D.       grant to states

Ans: A

5. Gilt-edged market means

A.       bullion market

B.       market of government securities

C.       market of guns

D.       market of pure metals

Ans: B

6. Deficit financing implies

A.       printing new currency notes

B.       replacing new currency with worn out currency

C.       public expenditure in excess of public revenue

D.       public revenue in excess of public expenditure

Ans: C

7. Foreign Direct Investment ceilings in the telecom sector have been raised from 74 percent to

A.       80 percent

B.       83 percent

C.       90 percent

D.       100 percent

Ans: D

8. The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is

A.       north of Tropic of Cancer

B.       south of the Equator

C.       south of the Capricorn

D.       north of the Equator

Ans: D

9. The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called

A.       the Palghat gap

B.       the Bhorghat pass

C.       the Thalgat pass

D.       the Bolan pass

Ans: A

10. The river Godavari is often referred to as Vridha Ganga because

A.       it is the older river of India

B.       of its large size and extent among the peninsular rivers

C.       there are a fairly large number of pilgrimage centres situated on its banks

D.       its length is nearly the same as that of the river Ganges

Ans: B

Check Related Updates

CSAT Notification CSAT Syllabus
UPSC Notification UPSC Civil Services Exam Notification
How to Prepare For Written Exam UPSC Calendar

Note: For more details, aspirants must keep continue eye on this page.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *