BPSC Question Paper 2011, 2012, 2013, 2014 Past Year Solutions Pdf

By | June 17, 2014

BPSC Question Paper

  • Competitors who are preparing for BPSC Recruitment Examination they can take help from BPSC Question Paper of 2011, 2012, 2013, 2014 years mentioned here on this page. Participants also may download the Past Year Papers PDF online.
  • Bihar Public Service Commission is responsible for conducting the recruitment process for the recruitment of multiple positions under different departments through organizing competitive examinations/interview.
  • We, bharatrecruitment.com are presenting some important BPSC Previous Year Questions with Answers here on this page. You all can check it and may get help from it.

BPSC Previous Year Questions and Answers:

Ques1: Which strait connects Red Sea and Indian Ocean?

  1. Kazakhstan
  2. Turkmenistan
  3. Uzbekistan
  4. China

Ans1: China

Ques2: Where is ‘Ninety East Ridge’ situated?

  1. Pacific Ocean
  2. Indian Ocean
  3. Atlantic Ocean
  4. Arctic Ocean

Ans2: Indian Ocean

Ques3: Ranchi city is located in….?

  1. Bihar
  2. Madhya Pradesh
  3. Orissa
  4. Jharkhand

Ans3: Jharkhand

Ques4: The 47.78 percent irrigation potential of India is created through….?

  1. Major Project
  2. Minor project Major Project
  3. Minor Projects
  4. Medium Projects

Ans4: Minor Projects

Ques5: The large States of India in the order of area are….?

  1. Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra
  2. Madhya Pradesh, Rajasthan, Maharashtra
  3. Maharashtra, Rajasthan, Madhya Pradesh
  4. Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan

Ans5: Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra

Ques6: The highest coal-producing country in the world is….?

  1. India
  2. USA
  3. China
  4. Russia

Ans6: China

Ques7: Coal Mines in Jharkhand are located at ….?

  1. Jharia
  2. Jamshedpur
  3. Ranchi
  4. Lohardaga

Ans7: Jharia

Ques8: Bihar Is the Largest State of India According to the CENSUS 2001?

  1. Second
  2. Third
  3. Fourth
  4. Fifth

Ans8: Third

Ques9: Satellite communication works through….?

  1. Radar
  2. Transponder
  3. Receptor
  4. Transmitter

Ans9: Transponder

Ques10: Which of the following creates time utility?

  1. Farmer
  2. Carpenter
  3. Trader
  4. Driver

Ans10: Trader

Ques11: What is BIS?

  1. Business Information System
  2. Business of Industrial State
  3. Bureau of Indian Standard
  4. None of the above?

Ans11: Bureau of Indian Standard

Ques12: Who among the following was not a painter in the Mughal period?

  1. Mir Sayyid Ali
  2. Abdus Samad
  3. Bishan Das
  4. Baz Bahadur

Ans12: Baz Bahadur

Ques13: Who among the following ministers in the eight-member council (Ashtapradhan) of Shivaji, held the charge of finance?

  1. Peshwa
  2. Amatya
  3. Sumant
  4. Pandit Rao

Ans13: Amatya

Ques14: TISCO plant is located near..?

  1. Patna
  2. Darbhanga
  3. Dhanbad
  4. Tatanagar

Ans14: Tatanagar

Ques15: The one rupee note bears the signature of the…?

  1. Secretary, Ministry of Finance
  2. Governor, RBI
  3. Finance Minister
  4. None of these

Ans15: Secretary, Ministry of Finance

Ques16: The period of plan-holiday in India was…?

  1. 1962-65
  2. 1966-69
  3. 1969-72
  4. 1972-75

Ans16: 1966-69

Ques17: In which house is the presiding officer not a member of that house?

  1. Lok-Sabha
  2. Rajya-Sabha
  3. Vidhan-Sabba
  4. Vidhan-Parisha

Ans17: Rajya Sabha

Ques18: Where is Industries Commissioner Office of Bihar situated?

  1. Patna
  2. Gaya
  3. Hajipur
  4. Muzaffarpur

Ans18: Patna

Ques19: North Bihar is famous for…?

  1. agricultural prosperity
  2. heavy industries
  3. flood
  4. famine

Ans19: Flood

Ques20: The Provincial were constituted Act of Governments under the…?

  1. 1935
  2. 1932
  3. 1936
  4. 1947

Ans20: 1935

For getting latest updates, you must keep visiting our official web portal bharatrecruitment.com. You also can join us through facebook and Google plus.

Check Related Updates

BPSC Notification BPSC Syllabus
Latest Sarkari Jobs How To prepare For Written Test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *