Aptitude Questions And Answers (PDF For Placement/Competition Preparation)

By | August 13, 2014

Aptitude Questions and Answers

All the contenders who are preparing for the competitive, Placement examinations they must have a good grip on the aptitude section. It is a main section of every Competition exams. Numeric type questions are the main area of this section of the test that’s why we Bharatrecruitment.com are providing you the best PDF for Aptitude Questions and Answers.

Check PDF Here:

Aptitute Questions

Placement/Competition Preparation Questions and Answers:

1. An error 2% in excess is made while measuring the side of a square. What is the percentage of error in the calculated area of the square?

  1. 4.04 %
  2. 2.02 %
  3. 4 %
  4. 2 %

Answer: 1

2. A rectangular park 60 m long and 40 m wide has two concrete crossroads running in the middle of the park and rest of the park has been used as a lawn. The area of the lawn is 2109 sq. m. what is the width of the road?

  1. 5 m
  2. 4 m
  3. 2 m
  4. 3 m

Answer: 4

3. A towel, when bleached, lost 20% of its length and 10% of its breadth. What is the percentage of decrease in area?

  1. 30 %
  2. 28 %
  3. 32 %
  4. 26 %

Answer: 2

4. If the length of a rectangle is halved and its breadth is tripled, what is the percentage change in its area?

  1. 25 % Increase
  2. 25 % Decrease
  3. 50 % Decrease
  4. 50 % Increase

Answer: 4

5. A person walked diagonally across a square plot. Approximately, what was the percent saved by not walking along the edges?

  1. 35%
  2. 30 %
  3. 20 %
  4. 25%

Answer: 2

More Government Jobs

Latest Govt. Jobs by State

6. The length of a rectangular plot is 20 metres more than its breadth. If the cost of fencing the plot @ Rs. 26.50 per metre is Rs. 5300, what is the length of the plot in metres?

  1. 60 m
  2. 100 m
  3. 75 m
  4. 50 m

Answer: 1

7. The ratio between the length and the breadth of a rectangular park is 3 : 2. If a man cycling along the boundary of the park at the speed of 12 km/hr completes one round in 8 minutes, then what is the area of the park (in sq. m)?

  1. 142000
  2. 112800
  3. 142500
  4. 153600

Answer: 4

8. The ratio between the perimeter and the breadth of a rectangle is 5 : 1. If the area of the rectangle is 216 sq. cm, what is the length of the rectangle?

  1. 16 cm
  2. 18 cm
  3. 14 cm
  4. 20 cm

Answer: 2

9. What is the least number of squares tiles required to pave the floor of a room 15 m 17 cm long and 9 m 2 cm broad?

  1. 814
  2. 802
  3. 836
  4. 900

Answer: 1

10. Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

  1. 7
  2. 10
  3. 12
  4. 13

Answer: 2

Best Jobs In India

Career after 12th

11. Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24, … What number should come next?

  1. 20
  2. 22
  3. 23
  4. 26

 Answer: 2

12. Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, … What number should come next?

  1. 22
  2. 24
  3. 25
  4. 26

 Answer: 3

13. Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, … What number should come next?

  1. 12
  2. 14
  3. 27
  4. 53

Answer: 2

14. A rectangular field has to be fenced on three sides leaving a side of 20 feet uncovered. If the area of the field is 680 sq. feet, how many feet of fencing will be required?

  1. 95
  2. 92
  3. 88
  4. 82

Answer: 3

15. A rectangular parking space is marked out by painting three of its sides. If the length of the unpainted side is 9 feet, and the sum of the lengths of the painted sides is 37 feet, find out the area of the parking space in square feet?

  1. 126 sq. ft.
  2. 64 sq. ft.
  3. 100 sq. ft.
  4. 102 sq. ft.

Answer: 1

16. The area of a rectangle plot is 460 square metres. If the length is 15% more than the breadth, what is the breadth of the plot?

  1. 14 metres
  2. 20 metres
  3. 18 metres
  4. 12 metres

Answer: 2

Latest Current Affairs

Sports Quiz

17. A large field of 700 hectares is divided into two parts. The difference of the areas of the two parts is one-fifth of the average of the two areas. What is the area of the smaller part in hectares?

  1. 400
  2. 365
  3. 385
  4. 315

Answer: 4

18. The length of a room is 5.5 m and width is 3.75 m. What is the cost of paying the floor by slabs at the rate of Rs. 800 per sq. metre.

  1. Rs.12000
  2. Rs.19500
  3. Rs.18000
  4. Rs.16500.

Answer: 4

19. The length of a rectangle is twice its breadth. If its length is decreased by 5 cm and breadth is increased by 5 cm, the area of the rectangle is increased by 75 sq.cm. What is the length of the rectangle?

  1. 18 cm
  2. 16 cm
  3. 40 cm
  4. 20 cm

Answer: 3

20. A room 5m 44cm long and 3m 74cm broad needs to be paved with square tiles. What will be the least number of square tiles required to cover the floor?

  1. 176
  2. 124
  3. 224
  4. 186

Answer: 1

More Related Links

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *